Zidana gradnja

V Sloveniji še vedno prevladuje povpraševanje po klasični gradnji z zidaki. Način gradnje v srednji Evropi je odvisen predvsem od značilnosti okolja, nadmorske višine in tradicije. V južni Evropi pa prevladuje klasična gradnja zato, ker od sonca ogreti zidovi ponoči nudijo v notranjosti prijetno toploto, podnevi pa zmeren hlad. V severni Evropi, v predelih s hladnim podnebjem, pa je večina hiš grajenih z lesom, ker dobro izolativne stene omogočajo ohranitev v hiši pridobljene toplote. V Skandinaviji, zaradi zelo mrzlih zim, klasične gradnje skoraj ne poznajo.

Klasična gradnja poteka po zaporednem vrstnem redu saj je med posameznimi gradbenimi fazami potreben določen čas za sušenje zidane konstrukcije, zato je takšna gradnja postopna. Objekt raste od temeljev navzgor po posameznih fazah, zato zidano gradnjo imenujemo poenostavljeno tudi »mokra gradnja«, saj gradbena veziva vsebujejo vodo, ki izhlapeva. Brez škode lahko zidano gradnjo začasno ustavimo in jo prilagodimo svojim finančnim in časovnim zmožnostim. Pri klasični zidani gradnji je možen tudi vložek lastnega dela, dela družinskih članov in prijateljev, ki omogoča znižanje stroškov gradnje hiše. Masivne stene klasične gradnje zagotavljajo akumulacijo toplote, kar pomeni predvsem počasnejše pregrevanje konstrukcije v vročih poletnih dneh. Z zadostno debelino toplotne izolacije, pravilno vgrajenimi okni, brez prekinitve toplotne izolacije okoli objekta, lahko dosežemo, da je klasično zidana hiša bodisi nizkoenergijska ali pa tudi pasivna.

V Sloveniji vlada trenutno napačno prepričanje, vsaj s strani trgovcev ki jih prodajajo, da je lesena gradnja predstavlja enak strošek kot zidana. Po naših izkušnjah je razlika vsaj 30%, kar pomeni, da je zidana gradnja cenejša. Projektiramo tudi zidane objekte in glede na naše dolgoletne izkušnje ter znanje na tem področju, vam bodo naši nasveti lahko v veliko pomoč.